Najbližšie akcie

Posledné akcie

Oznamy

Žiadne udalosti

Kalendár udalostí

Stiahnuť ako súbor iCal
Nočný pochod - Krompachy - Prešov
utorok, 30 apríl 2024
Pozretí : 106

50.ročník - Nočný pochod Krompachy - Prešov

30.04./1.5.2024

 


Účasť

Vyše 100 ľudí, od nás opäť iba jeden kus (repete po 8 rokoch).

Počasie

Počasie nádherné (ideálne), čistá obloha cez deň i v noci. V noci trochu chladnejšie, ale dalo sa.

Ako sme sa mali

Náročnejšia turistická akcia s veľmi dlhou tradíciou, ktorú od roku 1972 organizuje KST Prešov (zrejme pandémia na 2 roky prerušila sériu).

Turistická akcia začína kladením vencov pri pamätníku vzbury z roku 1921. Oficiálny štart je od mestského úradu v Krompachoch - pán primátor nás odštartoval. Z mesta sa ešte za svetla išlo smerom na Plejsy, na Bačov vrch a ďalej po hrebeni cez Dúbravu do Margecian, kde nás čakalo teplé čajové alebo studené pivové občerstvenie. Z Margecian sa pokračuje na kopec Bystrá, čo predstavovalo druhé z dvoch významných stúpaní. Keďže sa ide po lesných cestách, tak chôdza je relatívne bezpečná. Prvé ranné svetlo nás zastihlo za Hornádskymi lúkami a v zásade stačili už len svetlušky (ale to by im bolo ešte zima). Ráno po 5 hodine nás čakala medzizastávka v obci Ľubovec, kde sme dostali raňajky a účastnícke tričko. Tu sa robí zvyčajne spoločná fotka a tento rok tomu nebolo inak. Z Ľubovca ostávalo do cieľa okolo 15 km. Prešli sme cez obec Radatice, Kvašnú vodu (ja som si odskočil ešte na rozhľadu na Malkovskej hôrke so skvelými výhľadmi na Prešov a okolie) a nakoniec zakotvili v záhradnej reštaurácii Malá Marakana. V cieli nás čakal gulášik, iné občerstvenie a živá hudba. Tých vyše 50 km bolo samozrejme v nohách cítiť. Opäť som sa v poslednú sekundu zobudil vo vlaku v Kysaku, aby som prestúpil smer Žilina.

Turisti z KST Prešov to mali opäť raz fantasticky zorganizované, starali sa, aby sa nikto nestratil a účastníci boli v pohode. Za mňa veľká vďaka vám Vlado, Janka, Boženka, Martin a určite mnohým ďalším. Osobitne sa chcem poďakovať pánovi Mirovi Mudrákovi za poskytnutie spoločných fotiek z nočného pochodu.

Verím, že o rok sa podarí zopakovať výzvu.

Foto

Video

Nie je.

Mapa

Prejdenú trasu nájdeš tu (je síce z 2016, ale navlas rovnaká ako v 2024).